Jaarverslag 2016

Algemeen

Het jaar 2016 stond in het teken van de vaststelling van de nieuwe Cultuurnota 2016-2020. Samen met de inwoners en instellingen uit Zwolle willen we een cultureel klimaat scheppen dat ruimte biedt voor initiatieven, dat bruist, vernieuwend is en soms zelfs schuurt, dat creativiteit stimuleert, discussie oproept, kortom: kleur geeft aan de stad en waarmee we ons regionaal en landelijk kunnen profileren. De basis hiervoor is zeker aanwezig: diverse instellingen lieten opnieuw een bezoekersrecord zien en Rico, Sticks en Typhoon lieten een Zwols geluid horen in de Ziggo dome. Maar het is kwetsbaar gebleken: in eerste instantie is geen van de Zwolse aanvragen bij Fonds Podiumkunsten en/ of Cultuurparticipatie gehonoreerd. De gemeenteraad heeft bij motie in september 2016 verzocht om initiatief te nemen in een krachtige lobby. Er is veel aandacht gevraagd voor onder andere regionale spreiding. Dit hebben we niet alleen gedaan, maar onder andere binnen Landsdeel Oost om een signaal af te geven. Dit blijven wij in gezamenlijkheid doen. Ook binnen het convenant Landsdeel Oost hebben we aandacht gevraagd voor de regionale infrastructuur.
Door aanvullende besluitvorming heeft Gnaffel subsidie gekregen voor het jaar 2017.

Binnen landsdeel Oost, waar Zwolle deel vanuit maakt, wordt er ook een proeftuin Talentontwikkeling ontwikkeld. Met deze proeftuinen wordt de infrastructuur versterkt en laten we als Zwolle en als landsdeel Oost zien op landelijk niveau onderscheidend te kunnen zijn. We bereiden ons daarmee voor op de volgende cultuurperiode. Daarnaast zijn The Young Ones en Zwolse Theaters de samenwerking aan gegaan, heeft Hedon het productiehuis ontwikkeld. Dit zijn ook ontwikkelingen gericht op de toekomst om in te kunnen spelen op de veranderende behoefte.

Een van de onderdelen uit de cultuurnota is het vormgeven en positioneren van ‘Het verhaal van Zwolle’, waaronder de drie sporen Hanzestad (handel en economie), Moderne Devotie (geestelijk leven en onderwijs) en Democratie (patriotten, Thorbecke, SDAP). De aanwezigheid van cultuurhistorisch erfgoed is een belangrijke trekker voor bezoekers. De zichtbaarheid hiervan kan vergroot worden. Er zal intensiever worden samengewerkt tussen de verschillende organisaties op het gebied van cultuurhistorie onder regie van het HCO. De Fundatie zal hierin ook een inhoudelijke en adviserende rol gaan spelen.

De betrokkenheid van inwoners is groot. Er zijn veel vrijwilligers actief bij de grote instellingen en binnen het amateurkunstveld. En er zijn met het Buurtcultuurfonds nieuwe mogelijkheden ontstaan om initiatieven van inwoners te realiseren. RTVZoo heeft is in 2016 gestart met de regionalisering met de lokale omroepen hierin de buurt.

Er is bij motie verzocht om ‘diversiteit’ op de agenda te zetten. We hebben in de prestatieafspraken hierover aanvullende afspraken over gemaakt. Hiermee is het op de agenda gezet en geborgd. Over een wat langere periode kunnen hiervan de resultaten worden teruggekoppeld.

Vooruitblikkend op het nieuwe jaar gaat er veel gebeuren: Stadkamer verhuist naar de Zeven Alleetjes, de omroepen kijken naar regionalisering, en met het sluiten van R10 wordt gekeken naar de wijze waarop we de creatieve sector kunnen faciliteren.

Relevante kaderstellende nota's

  • Cultuurnota 2016 - 2020
  • raadbesluiten cultuureducatie (2013/2014)
  • diverse subsidieregelingen