Jaarverslag 2016

Algemeen

Het programma Samenleving richt zich op preventie. We willen inwoners in een kwetsbare situatie in een zo vroeg mogelijk stadium bereiken, begeleiden en stimuleren bij het vinden van eigen regie door de ondersteuning meer inwonergericht, preventief, integraler en effectiever in te richten.

De kracht van Zwolle is dat we veel met elkaar doen en we het samen regelen. Veel inwoners, vrijwilligers-organisaties, kerken, wijkcentra, scholen en allerlei verenigingen (sport, cultuur, natuur) zetten zich daarvoor in. De Zwolse welzijnspartners en vrijwilligersorganisaties in Zwolle werken al veel samen en weten elkaar en het SWT steeds beter te vinden. Mooie voorbeelden zijn de vele maatjesinitiatieven en de totstandkoming en gebruik van het (vrijwilligers)platform Samen Zwolle!
Dat SamenZwolle.nl werkt werd al snel duidelijk omdat er na 2 maanden al sprake was van 12.243 unieke bezoekers van de website, 110 organisaties die het platform gebruiken voor bijvoorbeeld vacatures en activiteiten en 150 individuele actieve gebruikers.

We willen de positieve inzet van vrijwilligers in de stad beter benutten. Ook in 2016 is het beroep op het vrijwilligerssteunpunt Zwolle Doet, maar ook Stichting Present, Hart voor Zwolle en De gift City aanzienlijk toegenomen en worden voor 2017 (Berap1) en volgende jaren (PPN 2018-2021) passende maatregelen voorgesteld om de ondersteuning en begeleiding op peil te houden. We bieden de vrijwilligersorganisaties de ruimte om samen met het Sociaal Wijkteam te komen tot andere vormen van begeleiding en ondersteuning van mensen (o.a. ondersteuning en ontlasting van mantelzorgers). We willen daarbij ruimte bieden aan initiatieven in het veld (o.a. via Right to Challenge).

Om te bereiken dat iedereen mee kan doen is ook in 2016 het accent op preventie vergroot. Onze partners in het maatschappelijk voorveld hebben gezamenlijk gewerkt aan versteviging van hun onderlinge netwerken en effectieve samenwerking om de mogelijkheden voor o.a. maatschappelijke participatie en dagactivering te vergroten. Daarbij willen zij beter kunnen aansluiten bij de groeiende behoefte aan laagdrempelige en betekenisvolle activiteitenaanbod. Hiermee bereiken we dat inwoners met een uitkering naar vermogen kunnen participeren en er meer inwoners maatschappelijk actief zijn in hun eigen woonomgeving. Naast de maatschappelijke waarde van het vergroten van de participatie van deze groep inwoners gaan we er van uit dat dit ook een kostenbesparing oplevert omdat de inwoners/participanten eerder dan nu het geval is op de voor hen meest geschikte plaats komen en uiteindelijk uit de uitkeringssituatie doorstromen. Vandaar dat voorgesteld wordt bij de Berap 1 2017 en PPN 2018-2012 aanvullende middelen beschikbaar te stellen om 200 uitkeringsgerechtigden per jaar te kunnen begeleiden en ondersteunen.

In 2016 is een aantal nieuwe preventieactiviteiten jeugd(hulp) van start gegaan. Meestal door tussenkomst van de sociale wijkteams konden koppelingen worden gemaakt tussen geschoolde vrijwilligers en jeugdigen en gezinnen met behoefte aan tijdelijke extra ondersteuning. De sociaal emotionele leerlijn THINK is in 2016 op Talentstad doorontwikkeld. THINK draagt bij aan vergroten van weerbaarheid en een beter klimaat in klas en school. Veel andere scholen hebben belangstelling getoond om hiermee ook aan de slag te gaan. Door inzet van proeftuin Deltion Jongerenteam (2016-2017) kon uitval van jongeren en een noodzakelijk beroep op niet vrij toegankelijke jeugdhulp worden voorkomen. Positief neveneffect is een vergroting van de draagkracht van leerkrachten, mentoren en afdelingsleiders ingeval van een ondersteuningsvraag van leerlingen.

Relevante kaderstellende nota's

  • Nota wijkacommodaties (2011)
  • Nota Doorontwikkeling wijkgericht werken (september 2012)
  • Samen maken we de stad gezond, Lokaal gezondheidsbeleid 2012-2015 (september 2012)
  • Werken vanuit vertrouwen (december 2012)
  • De toekomst van Zwolle, nota jeugdbeleid (december 2012)
  • Uitvoeringsplan Gezondheidsbeleid 2012-2015 (2013)
  • Op weg naar een meerjarenvisie peuterspeelzaalwerk (april 2013)
  • Uitvoeringsprogramma's Sociaal Domein (juni 2014)
  • Wmo beleidskader 2014-2017 (december 2014)
  • Beleidsplan Jeugdhulp Zwolle 2015-2016 (november 2014)
  • Beleidsnota mantelzorgondersteuning en waardering (maart 2015)
  • LHBT-aanpak 2016-2017 (vaststelling 2016)
  • Transformatieagenda Sociaal Domein (Thema Samenkracht)