Algemeen
De BOR visie, vastgesteld eind 2015, is breed uitgedragen binnen verschillende afdelingen, verwoord in de begroting 2017 en de basis voor het werk in 2016. Deze visie houdt meer dan voorheen rekening met de veranderingen in de maatschappij. We beheren met als doel een openbare ruimte die mensen graag gebruiken, een openbare ruimte die plant en dier de ruimte geeft, een openbare ruimte die het ondernemersklimaat in Zwolle versterkt en een openbare ruimte die kostenbewust wordt onderhouden. Daarbij hanteren we drie nieuwe uitgangspunten, beheren doen we 'toekomstbestendig', 'op maat' en 'samen' met de bewoners, ondernemers en andere partners in de stad.
Terugkijkend op 2016 zijn er de volgende resultaten te melden:
Duurzame en integrale projecten uit het MJOP (meer-jaren-opgave-plan)
We hebben het MJOP opgesteld. In het MJOP staan vervangings- en buitengewoon/groot onderhoud alsook projecten. Zo combineren we (onderhouds) werkzaamheden, die we bovendien koppelen aan andere opgaven. Voor de klimaatopgave staan de hittestresskaart en de waterkaart in het MJOP.
Het MJOP heeft meerdere gezamenlijke projecten opgeleverd zoals de Oude Veerweg waarbij ernstige waterhinder is verholpen in combinatie met werkzaamheden aan het voetpad en het openbare groen. Ook is in samenwerking met bewoners de uitstraling van de Oude Veerweg verbeterd door de inritten te voorzien van hetzelfde bestratingsmateriaal. In het project fietssnelweg Kamperweg hebben we vooruitlopend op de werkzaamheden de aangrenzende watergangen gebaggerd. In het project Meppelerstraatweg hebben we de gres rioolaansluitingen vervangen. Dit geldt ook voor de gres rioolaansluitingen in het grootschalige ombouwproject van Enexis in Assendorp. Zo zetten we onze budgetten zo efficiënt mogelijk in en beperken we de overlast voor omwonenden en bedrijven tot een minimum.
Gemeentelijk Grondstoffenplan: doelstelling 2016 gehaald en hoofdlijnen periode 2017-2020 vastgesteld
De laatste cijfers zijn binnen en daaruit blijkt dat we de doelstelling voor het terugdringen van de hoeveelheid restafval voor de periode 2012-2016 precies hebben gehaald. Een belangrijke maatregel die daaraan heeft bijgedragen is de invoering van omgekeerd inzamelen voor de laagbouw in heel Zwolle. Eind 2016 zijn de hoofdlijnen voor komende vier jaar vastgesteld.
Het aantal initiatieven van bewoners en ondernemers in de stad neemt verder toe
Het stimuleren van initiatieven van bewoners en ondernemers in de openbare ruimte werpt zijn vruchten af. Afgelopen jaar zijn weer groeninitiatieven genomen door bewoners in de wijken. Een in het oog springend voorbeeld is de buurttuin bij revalidatiecentrum De Vogellanden. We hebben ons beleid voor groenadoptie geactualiseerd om bewoners nog beter te ondersteunen. Daarnaast zijn initiatieven ontplooid als het realiseren van beweegtuinen, het Stränd en het gebruik van voormalige brugwachterhuisjes. Voor de komende jaren zetten we in op het nog beter faciliteren van initiatieven in de openbare ruimte.
We hebben geïnvesteerd in de openbare ruimte zodat deze nog beter kan worden gebruikt door de bewoners en bezoekers van de stad
Voorbeelden hiervan zijn aanleg van een combinatie van natuur- en kunstgras op het trapveld bij basisschool De Werkschuit, het beleid om de toegankelijkheid van de openbare ruimte voor mensen met een functiebeperking te verbeteren en de realisatie van een nieuwe locatie voor herinneringsbomen bij het Vegtlusterbos.
We hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan een succesvolle Koningsdag in Zwolle
Samen met onze partners als Rova hebben we voor, tijdens en na Koningsdag hard gewerkt om Koningsdag een succes te laten zijn: Aanpassingen aan de openbare ruimte, afzettingen en omleidingen, schoonmaakwerkzaamheden zijn maar enkele voorbeelden van de inzet die gepleegd is vanuit het beheer van de openbare ruimte.
We hebben op verschillende fronten in de (afval)waterketen wordt nauw samengewerkt
Met het waterschap, 7 gemeenten (Kampen, Zwartewaterland, Staphorst, Dalfsen, Olst-Wijhe, Raalte en Deventer) en Vitens in de afvalwaterketen onder de naam RIVUS (heeft als betekenis beekje, afvoer kanaal). Waarbij we werken aan het beperken van de kosten, het vergroten van de professionaliteit in het operationele beheer, het realiseren van een duurzamere waterketen en het minder kwetsbaar maken van de organisatie van het beheer van de afvalwaterketen.
Het nieuwe GRP 2016 - 2020 is vastgesteld.
We zetten de komende jaren de ingezette koers van de afgelopen jaren voort. Dit heeft geleid tot een rioolstelsel dat goed functioneert en voldoet aan de geldende richtlijnen tegen één van de laagste heffingen in Nederland. Al vele jaren zetten we in op het “just in time” vervangen van de riolering. Het riool wordt niet te vroeg maar ook niet te laat aangepakt. Maar we hebben ook nieuwe uitdagingen, waaronder de klimaatverandering, waarin de kans op wateroverlast en/of droogte toeneemt. Het vraagt van ons om een omslag in denken en doen. Zo vraagt het bijvoorbeeld van overheden om de openbare ruimte anders in te richten om hittestress of schade door wateroverlast te voorkomen
Ontwikkelingen strooibeleid
In 2016 zijn we gestart met onderzoek naar dynamisch strooien bij winterse gladheid. Kunnen we efficiënter en met minder zout kunnen strooien zonder kwaliteitsverlies? Het eerste resultaat is vermindering van het aantal hoofdroutes door optimalisatie en digitalisering. Daarnaast is gebleken dat de weg lang niet overal dezelfde temperatuur heeft. In dichtbevolkt of bebost gebied is de weg veel warmer dan in het buitengebied of nabij water. Waarom dan wel overal tegelijk en evenveel strooien? Daarom volgt in 2017 de stap van differentiëren.
Ombouw naar Led verlichting
We hebben in 2016 in de wijk AA-landen de openbare verlichting omgebouwd naar LED en het aandeel Led en energiezuinige lampen is gegroeid tot 21 % van de totale openbare verlichting.
Groot onderhoud
Groot onderhoud is uitgevoerd aan de asfaltwegen, waarbij belangrijk verkeeraders zoals delen van de Oldeneelallee, Stadshagenallee en Ittersumallee voorzien zijn van een nieuwe asfaltdeklaag, zodat de kwaliteit van deze wegen weer op een voldoende niveau zijn gebracht. Werkzaamheden op deze wegen zijn in de avond en nacht uitgevoerd om de doorstroming en overlast voor de weggebruikers tot een minimum te beperken.
In de herfstvakantie 2016 is onderhoud gepleegd aan een belangrijk onderdeel van de Hofvlietbrug. Er is bewust gekozen voor uitvoering in de herfstvakantie om de impact voor het vaar- en wegverkeer te minimaliseren.
Er zijn voorstellen voorbereid voor de bezuinigingsopgave
In 2016 zijn er voorstellen voorbereid en geïmplementeerd om te komen tot een bezuiniging van totaal € 1 mln. structureel. De komende jaren worden de voorstellen verder geïmplementeerd.
Relevante kaderstellende nota's
- Visie Beheer Openbare Ruimte (BOR) 2015 – 2025 (concept, vaststelling gepland najaar 2015)
- Gemeentelijk Riolerings Plan 2016 – 2020 (concept, vaststelling gepland najaar 2015)
- Marktverordening 2015
- Nieuwe BOR principes met uitgangspunten voor het gesprek met de stad, januari 2015
- Bomenverordening 2013, inclusief Groene Kaart
- Algemene Verordening Ondergrondse Infrastructuur (AVOI) 2012
- Gemeentelijk Grondstoffen Plan 2012 – 2016
- Gemeentelijk Riolerings Plan 2011 – 2015
- Openbaar Verlichtingsplan Binnenstad (van 2005, in 2010 geactualiseerd voor de woonstraten)
- Grasbeheer 2008 – 2017
- De kadernota onderhoud wegen d.d. 2005